Rapport
Januar-april
2016
Årets første måneder har bragt lidt af hvert med sig, men mest af alt GLÆDE!
FHTH Ghana er flyttet ind på eget center, og en helt ny hverdag er skudt i gang, for os og alle centeret beboere. Det nye center ligger uden for travle Kumasi, i en lille by, Pramso. Centeret ligger for sig selv og man kan ikke høre meget andet end fuglesang og vinden i palmetræerne.
Her gror håb, fred og kærlighed,
Palmerne griner med os i vinden,
Børnene leger med mudder og sten
og løber om kap med fantasien.
———————————————————————————————————————-
De to frivillige Julie og Bodil, som rejste med os til Ghana først i januar, har knoklet med os, for at blive færdige til indflytningen. Vi har savet, malet, plantet, ryddet op, sat hylder op og gjort alting klart. Julie var her endda længe nok, til også at hjælpe os med at flytte.
I februar kom Annelise og Marie, og sammen byggede vi en skøn naturlegeplads, som allerede er meget elsket! Tak til alle frivillige for deres store indsats.
Den store donation til solceller fra Rotary kom før end forventet, og det gav os mulighed for at få hele anlægget installeret inden indflytningen. Det er helt fantastisk! Vores center en nu ved hjælp af 16 solcelle paneler, fordelt på de forskellige bygninger, selvforsynet med strøm. Vi er meget glade!
– Tusind tak til alle sponsorer for jeres flotte donationer.
Ben satte sammen med sine brødre stødhegn op, og med strøm og stødhegn følte vi os fra første dag i sikkerhed på centeret. En lille Schæferhvalp er også siden kommet til flokken af nu fire familie – og vagt-hunde.
– Mange tak til eleverne på Rødding Højskole for donationen til stødhegnet.
Regntiden er sat ind, og vi skal nu til og i gang med at lave køkkenhave og plante frugttræer.
Flere forskellige dyr er også flyttet ind: kaniner, ænder, kalkuner og høns, som en del af vores selvforsynende have.
Påskelørdag afholdte vi årsfesten for alle FHTHs familier. Det blev endvidere den officielle åbning af centeret, og alle familierne mødte med spænding op til en god festdag på vores nye center. Over 120 mennesker deltog, og der blev danset og hygget hele dagen, med sodavand, god mad, slikposer og flotte store gaver til hvert barn, og en ekstra gave til hver familie, med sengetøj, håndklæder og toiletsager. Flere af vores venner hjalp til med forberedelserne, og dagen blev en stor succes.
– Tak til Højskole Foreningen Vendsyssel for de mange gaver til børnene, og til Inner Wheel Brønderselv for den flotte donation til festen.
Vi har stadig bygninger på tegnebrættet, takket være arkitekt Leif Hellsten. Der er lang vej endnu, før alle planlagte bygninger står færdigbygget, men vi er optimistiske, for hvor er vi nået langt på de første to år. – Vi er så taknemlige for al støtte, interesse og flotte donationer.
Næste projekt er Work Shop bygningen, som vi allerede har fået doneret penge til af Rødding Højskole og inventar fra Agidon.
Vi mangler stadig donationer til aktivitetsrummet, de frivilliges hus, og personale bygningen.
– Alle donationer store som små er meget velkomne.
Har du lyst til at gøre en aktiv indsats for at hjælpe, så kan du fx blive frivillig hos os i Ghana.
Læs mere herom på vores hjemmeside: www.fromhearttohand.dk.
Der er ledige pladser fra august og frem.
Jeg holder foredrag om arbejdet for FHTH Ghana i juni måned. Hvis din skole, arbejdsplads, klub, loge eller andre er interesseret, så send os en mail: contact@fromhearttohand.dk. Det er gratis!
Vores familier:
Famile nr. 1:
Mor: Sidonia Dagaar
Børn: Ernestina, Kwabena Joseph, Akosua Mary og Kwaku Emmanuel.
Sidonia og drengene er flyttet ind på et værelse, tæt på FHTHs nye center. Derved kan Kwabena og Kwaku Emmanuel komme på centeret i aflastning, i hverdagen efter skole og om lørdagen. Det fungerer rigtig fint, og vi kan tydeligt mærke at det er godt for dem med en stabil, skemalagt dagligdag.
Centeret har købt Sidonias høns, og pengene har hun brugt på at købe tørret fisk, som hun nu sælger. Det vil forhåbentlig hjælpe hende til en mere stabil indtjening, til gavn for både hende og drengene.
Kwame er flyttet fra moderen igen. Måske var alting ikke som han havde forventet og håbet?
Sidonia har ledt efter ham i bydelen hvor han boede før, men uden held. Han har fortalt hende at han nu bor med en kammerat i en halvfærdig bygning og at han går i skole, men det er tvivlsomt.
Da Ernestina kom hjem til moderen på juleferie fandt vi ud af, at hun det foregående semester ikke havde gået i skole. Da skolen ville have hende til at gå 2g om, droppede hun ud, og arbejdede i stedet hele semesteret for et gadekøkken i en af Kumasis gader. Om natten sov hun på gaden.
Da vi havde givet hende penge i starten af semesteret til at betale skolepenge, blev vi meget utilfredse med, at hun havde forladt skolen og opholdt sig andetsteds uden at give hverken os eller hendes mor besked. Vi gjorde det tydeligt for hende, at hvis hun var droppet ud af skolen, ville vi ikke kunne hjælpe hende igen. Nogle uger efter rejste Ernestina med moderen op til skolen i det nordlige Ghana, for at bede om forladelse. Hun var heldig at de accepterede hende tilbage på skolen, og hun går nu i 2.g.
Ernestina havde ikke betalt skolepengene, men brugt vores penge på andre ting, og vi har sagt til hende at hun nu selv må finde penge, til at dække det hun skylder skolen. Vi har valgt at fortsætte støtten, men vil fremover betale skolepengene ved bankoverførsler.
Ernestina er en stille men god pige, og denne episode kom meget bag på os. Vi håber at hun har lært af sine fejl, og at det fremover må gå hende godt på skolen.
Familie nr. 2:
Mor: Olivia Owusu (Yaa)
Barn: Viola Owusu (Vera)
Yaa og Viola har det godt og er faldet godt til rette i deres nye familie. Yaas mand, Ata, har to børn, på 8 og 10, som også bor sammen med dem. Viola har flyttet skole, og går nu i skole med Atas børn i området hvor de bor. FHTH stopper al støtte til Viola, da Yaa nu selv formår at tage sig 100% af hende. Vi glædes over det gode resultat, efter fem år under FHTHs vinger
Yaa og Viola er fortsat tilknyttet centeret, og vil altid være en stor del af vores FHTH familie.
Familie nr. 3:
Børn: Enock Akrugu og Samuel Akrugu
Enock er startet på Senior High School/kostskole, og er rigtig glad for det. Han er kommet ind på bygnings/konstruktions linien, og det er godt for ham med de praktiske fag. Vi besøger skolen for at betale skolepenge osv. og for at følge hans trivsel. Inden opstarten var vi ret nervøse for hvordan Enock ville klare sig på en kostskole, men han har virkelig taget udfordringen op, og er nu en glad og stolt kostskole elev.
Samuel skriver lige nu sine endelige eksamener, og d. 5. maj bliver han student. Det er meget spændende og vi glæder os på hans vegne. Samuel bliver FHTHs første student!
Familie nr. 4:
Far: Kofi Boakye
Mor: Afia Badu
Børn: Kofi Frank Boakye, yaa Akoto, Yaw Awuah, Evans Boakye og Akwasi Adjei.
Alle børnene har det godt og trives godt på deres skoler. Vi besøger fortsat Yaa og Yaw regelmæssigt på deres skole og giver dem penge til at købe morgen og middagsmad, da der ikke er kantine på deres skole. Forældrene sørger for morgenmad til de to mindste, Akwasi og Evans, og vi betaler deres kantine på skolen.
Moderen har bedt om vores hjælp til et lille lån, så hun kan udvide sin perleforretning. Vi har diskuteret det og er kommet frem til, at det vil være en god idé, for at hjælpe familien til en større indtægt. Moderen er fortsat eneforsørger, da faderen døjer med sit helbred og fortsat drikker, er han uden arbejde. Det er meget frustrerende for moderen, og hun er flere gange kommet grædende til os på centeret. Vi er ved at undersøge muligheden for at ansøge om at få faderen ind på et behandlingshjem, som er drevet af en Hollandsk læge, Ineke Bosmann.
Familie nr. 5:
Børn: Lucy Amankwa, Stephen Amankwa, Felicia Amankwa, James Amankwa, Elizabeth Amankwa, Philippa Amankwa, Nana Emmanuel Amankwa (Kwaku).
Den 20. marts var det et år siden af Christiana gik bort.
Det har for børnene været et kaotisk og følelsesmæssigt hårdt år. De er alle været stærke og på hver deres måde er de kommet videre. Det er dog stadig svært indimellem, og specielt Felicia kæmper stadig med de dårlige dage. Vi blev bekymrede for hende, da hun alt for ofte var ked af det, og hun har nu et par gange set vores psykolog, Dorcas. Dorcas vil også holde gruppeterapi for alle søskende sammen. James er kommet langt bag ud i skolen, hvilke måske også er en reaktion på det forgangne år, og vi har nu holdt møde med både skolen og ham om problemet. James skal inden længe skrive sine endelige eksamener, og vi håber det bedste for ham.
Kwaku og Philipa har det godt hos mosteren, hvor vi regelmæssigt besøger dem. De var på centeret i påskeferien, og planlægger at komme tilbage i næste ferie også.
Vi ringer indimellem sammen med Elizabeth og mosteren i Accra. Elizabeth har det godt, og trives i sin nye hverdag.
Familie nr. 6:
Mor: Talata Felicia Kobina
Børn: Harrote Kobina (Bebee) og Angela Kobina
Talata er blevet bedre til at ringe og til at informere os om hvad der sker. Hun kommer dog fortsat kun sjældent på besøg på centeret, hvilke vi ville ønske kunne ændre sig. For en måneds tid siden ringede hun for at informere os om, at hun ville rejse til sin hjemby til en begravelse, og at Bebee gerne ville med. Vi opfordrede hende til at vende tilbage til Kumasi inden Bebees eksamener, så han ikke ville gå glip at dem. Bebee kom senere tilbage sammen med en moster, og moderen er stadig i hjembyen. Vi har besøgt Bebee på skolen og han har det godt.
Pga. rejsen var de de eneste der ikke deltog i årsfesten. Angela var lidt ked af og skuffet over at de ikke kom, men hun havde en god fest alligevel.
Angela har det godt på centeret og er rigtig glad for vores nye omgivelser.
Familie nr. 7:
Far: Kwabena Awuah
Mor: Mary Akomah
Børn: Stephen Akwasi Sarpong, Francis Sarkodie Awuah, Stella Owusuaa og Liane Konadu.
Familien har det godt og trives tydeligvis langt bedre nu end hidtil. Faderen arbejder fortsat uden for byen på en hønsefarm, hvor moderen og børnene tager ud hver weekend. I weekenden, imens børnene er hos faderen, sælger moderen undertøj i den nærmeste by, Ejusu. Det fungerer rigtig godt, og vi glædes over at se, at familien endelig har fået en stabil og god rytme i hverdagen.
Pigerne er glade for den nye skole, og drengene trives ligeså vel på deres skole.
Familie nr. 10:
Mor: Ama Bonsu
Børn: Vicencia Gyasi Baye, Anthony Twuniasi, Akua Bonsu og Kojo Kliti
Familien er flyttet til et nyt område af Kumasi, og børnene har derfor flyttet skole. De er glade i deres nye hverdag og vi er glade for at se, at det går dem alle godt. Forældrene er ansvarsbevidste og fornuftige, og det går det let for os nu at trappe Kojo ud af støtten fra FHTH.
Akua bor fortsat sammen med bedsteforældrene og går fortsat på skolen, hvor bedstefaderen er buschauffør. Hun har det godt, og er altid glad når vi besøger hendes på skolen. Hun er genert i flok, men altid åben og snaksaglig når vi kommer. Bedsteforældrene sætter stor pris på vores støtte, og bedstefaderen er stolt, når vi besøger skolen.
Familie nr. 12:
Mor: Georgina Atta
Børn: Daniel Eshen, Magdalena Eshen, Habeku Eshen, Nehemiah Eshen + 4 ældre børn.
Børnene har det godt og trillingerne kommer regelmæssigt i skole. Der har været problemer med Daniel, som ofte ikke kom i skole, men vi har lavet en ordning med skoleinspektøren, som indtil nu har virket. Hvis der er noget Daniel mangler, hvis hans sko fx er i stykker og derfor ikke kommer i skole, skal han henvende sig til inspektøren, som så ringer til os. Det samme gælder hvis han er syg eller andet. Det er godt at det fungerer på denne måde, når det er nærmest umuligt for os, at samarbejde med moderen. Moderen deltog dog i årsfesten sammen med børnene. Det var glædeligt med hendes tilstedeværelse, og godt for børnene at have deres mor med.
Familie nr. 13:
Farmor: Mary Adugyamfi
Børnebørn: Joyce Adugyamfi og Erica Adugyamfi.
Begge pigerne har det godt på kost skolen. De tilbragte påskeferien hos os på centeret, og vi nød deres selskab. Joyce som i en lang periode var syg, har det igen godt og trives godt på skolen.
Bedstemoderen og tanten besøger os ind i mellem, og involverer os i alle beslutninger mht. pigerne. De sætter utrolig stor pris på vores hjælp og støtte.
Familie nr. 16:
Mor: Esther
Børn: David og Liane
Familien er flyttet til et nyt sted i en anden bydel af Kumasi. Desværre har ejeren af huset meddelt at de ikke kan blive boende ret længe, og de står derfor igen i en meget utryg situation. Da vi ikke ved hvor de flytter hen, eller hvornår, har vi heller ikke ville flytte David til en ny skole, og han går derfor fortsat på den gamle skole, selvom der er langt hver dag. Esther er frustreret og utryg ved situationen. Derudover er der mange problemer imellem hende og hendes mand, og hun nævner tit over for os, at hun vil gå fra ham. Det er formentlig bare hendes frustrationer der taler, hvilke er helt forståeligt. Vi har mange gange foreslået hende at starte en lille forretning, da vi tror det vil hjælpe situationen meget, hvis hun havde sin egen indtægt. Hun har dog kun ønske om at starte i lære, hvilke ikke er realistisk i hendes situation, nærmest alene med to små børn, uden støtte fra hendes mand.
Familie nr. 17:
Mor: Stargina Ama
Børn: Nana Aquah Lord, Henry Obinim, Louis Obinim og Benedict Nhyira Appiah.
Drengene har det godt og er glade for den nye skole. De er altid glade og stolte, når vi besøger dem i deres klasser. Skoleledelsen indkaldte moderen til et møde for noget tid siden, for at diskutere drengenes påklædning i skolen. Skolen gjorde også os opmærksomme på, at drengene altid er meget beskidte i tøjet. Vi har efterfølgende også snakket med moderen om det, og hun har lovet at rette op på problemet. Et af moderens ældste børn, en pige på ca. 18 år, er flyttet hjem til dem. Hun kan forhåbentlig hjælpe lidt til med at se efter drengene.
Familie nr. 18:
Mor: Doris Apana
Børn: Benjamin Apana
Doris har stadig op og ned ture, men er dog mere stabil nu. Flytningen, den store årsfest og den travle påske tog hårdt på hende, og hun havde det i ugerne derefter meget svært. Psykiateren ændrede derfor hendes medicin, men vi besluttede samme med Doris at se tiden an, da vi havde mistanke om at det var pga. stress. Hun fik det langsomt bedre, og er nu igen stabil.
Doris er startet i lære i Yaas butik, som ligger kun få km. fra centeret. Hun er glad for det, og føler sig tryg i Yaas selskab.
Benjamin er lige blevet fire år. Han er glad og trives godt på centeret. Han har de sidste måneder udviklet sig i en positiv retning, og det er tydeligt at mærke at han har det meget bedre. Han er ikke længere pylret og græder nu kun når der er grund til det. Han har det godt!
Familie nr. 19:
Mor: Stella Antwi Asamoah
Børn: Christabel, Kingsley, Kelvin, Armstrong og Nana Aduah.
Kingsley er startet på kost skole/Senior High School, og var heldig at komme ind på netop den skole han havde ønsket. Det var hårdt for ham i starten, men han er nu ved at vænne sig til de nye omgivelser og den nye hverdag.
Christabell er glad for sin kostskole, som ligger meget tæt på det nye center. De har begge ferie nu, og har flere gange besøgt os på centeret, bl.a. for at aflevere deres skoleregninger og andre papirer. Christabell har desværre været syg med malaria i ferien, men er nu ved at være på toppen igen.
Moderen hjalp til med madlavningen til årsfesten, og alle børnene var med og legene samtidig med centerets børn. – Der var liv og glade dage.
Familie nr. 20:
Mor: Ama Francisca
Barn: Liane Amponsah
Moderen, Ama, har holdt forholdsvis lav profil de sidste måneder. Hun ringer ikke så ofte længere, og har formentlig fundet ud af, at vi ikke længere kan hjælpe hende mht. arbejde/læreplads, hvilke blev besluttet sidste år.
Vi besøger ofte skolen og Liane har det godt. Det er nu lang tid siden hun sidst har været syg, og vi håber at det fortsætter sådan. Vi fortsætter med at rådgive moderen om sundhed, hygiejne osv.
Familie nr. 21:
Far: Thomas
Mor: Patience
Børn: Joshua og Freda (Mume).
Familien har det godt og er altid glade og tilfredse når vi ser dem. Familiens økonomiske problemer er løst, og begge forældrene har nu stabilt arbejde. Børnene trives godt på skolen, og er altid glade når vi kommer på besøg.
Faderen, Thomas, var den eneste far der deltog ved årsfesten, og han holdt en fin tale og bad en bøn for alle børnene, familierne og os i FHTH.
Familie nr. 22:
Bedstemor: Cicilia Owusuaa
Børn: Akua Nhyira 1.
Akua Nhyira 2.
Da tvillingerne blev syge og måtte på hospitalet, imens vi var i Danmark. I dec. slap pengene op, og bedstemoderens lille sæbeforretning gik konkurs. Vi har hjulpet hende i gang igen, med et minilån, som hun betaler af på hver måned. Det går forrygende godt, og hun kommer endda selv hen på centeret for at betale af på lånet, i slutningen af hver måned. Hun sælger nu kiks og juice til skolebørn i hverdagen, og sæbe i weekenderne.
Pigerne har det godt og trives godt i vuggestuen. Bedstemoderens yngste datter på 16 år er flyttet hjem til dem, og hjælper til med de daglige gøremål. Det er rigtig godt, for det har været nogle hårde år for Bedstemoderen, at være alene med tvillingerne.
Familie nr. 23:
Far: Kingsley
Mor: Esther
Barn: Fredrick Osei
Fredrick har det rigtig godt. Han trives og passer godt ind i hverdagen på centeret, med hans glade væsen. Han snakker rigtig meget nu, og bruger også engelske ord mere og mere. Han har også temperament, og er utrolig stædig, men det er kun spændende at følge, hvordan hans lille personlighed udvikler sig i hast.
Siden nytår har moderen kun besøgt Fredrick en enkelt gang. Hun ringer ind i mellem, men det bliver ikke til mere end det. Hun formår ikke at komme her regelmæssigt, og har i det hele taget et meget ustabilt liv. Faderen ringer ind i mellem fra en ulovlig telefon i fængslet, for at høre hvordan Fredrick har det.
Familie nr. 24:
Mor: Doreen
Mor: Dorcas
Barn: Stephanie
Doreen og Dorcas har mistet deres bedstemor, og bor nu alene tilbage i hendes hus. Det har været en stor sorg for pigerne, for selvom bedstemoderen i vores øjne ikke tog sig ret godt af dem, så var hun alligevel den eneste, som altid har været der for dem. Nu er de alene, og det skræmmer dem. Heldigvis har den øvrige familie vist ansvar efter begravelsen, og onklerne hjælper nu lidt til med at betale Doreens medicin og mad. En af onklerne har endda betalt for en læreplads til Dorcas, og hun skal starte som syerske sidst i april. Dorcas har bedt om vores hjælp mht. transport og lommepenge og vi har lovet at give en hånd med. Det er positivt at hun har fået en læreplads, og vi håber det bedste.
Vi har indledt et kostprogram for både Doreen og Dorcas, i håb om at de vil tage på og med tiden blive normalvægtige. Vi har fået sponsoreret RUTF (special nøddeblanding for svært underernærede børn), af firmaet Peunut Butter Project. Det tager de nu hver dag som supplement til deres kost. Derudover hjælper vi dem med at handle nærende ingredienser, som de af økonomiske årsager alt for ofte undlader i deres madlavning. Dorcas vejer nu 41 kg. og Doreen 35 kg. De henter RUTF på centeret en gang om ugen, og bliver samtidig vejet.
Stephanie har døjet meget med bylder i hovedet. Det er en tilbagevendende infektion i blodet. Den tidligere ikke nærende kost, har svækket Stephanies immunsystem, og vi håber at hendes krop nu bliver stærkere og mere modstandsdygtig, efter kostomlægningen. Hun får også dagligt RUTF.
De er alle tre utroligt glade hver gang vi ser dem, og viser tydeligt hvor stor pris de sætter på vores hjælp.