Vi har et helt specielt forhold til alle vores familier i FHTH, det er ikke professionelt som nogen måske ville tro, det er nærmere familierelateret, personligt, fyldt af kærlighed – det mærker vi nu, på en måde vi aldrig har mærket det før. Jeg er end ikke sikker på, at vi selv var klar over det. FHTH har mistet en af familiernes mødre. Christiana har efterladt sig syv hjemmeboende børn. Vi har fulgt børnene tæt, siden deres mor gik bort den 20. marts. Vi har gjort alt der stod i vores magt for at trøste, støtte, samle tankerne, tænke klart og skabe ro i alt kaoset. Børnene har udvist os tillid, og det har været tydeligt at vi (foruden deres mor selvfølgelig), er de tætteste de har.
Vores arbejde er overvældende, krævende, ofte trættende og fustrerende, men det er hver eneste dag det hele værd.
Tak for jeres trofaste støtte, og en ekstra tak til alle jer som har sendt en gave til Christianas børn i denne svære tid.
– Uden jeres hjælp ville vores arbejde ikke være muligt.
Byggeprojektet er langsomt kommer i gang igen. Vægge bliver pudset og gulve støbt. Vi maler vindues og dør rammer, og inden længe ankommer dørene fra snedkerværkstedet.
Vi mangler fortsat støtte for at kunne færdiggøre hytterne og toiletbygningen. Henvend dig derfor gerne hvis du, nogen du kender, din arbejdsplads, klub, eller loge måske kunne have interesse i at støtte projektet. Se mere om byggeprojektet på vores hjemmeside, eller på facebooksiden.
Bilen er desværre endnu engang blevet træt. Denne gang har flere forskellige mekanikere alle vurderet, at vi bør udskifte motoren. Det er en stor uventet udgift, og med vores stramme budget (da flest muligt penge jo skal gå til børnene direkte), har vi brug for hjælp:
Motoren + transport og lønninger vil koste 6.000 kr.
Alle donationer store som små er meget velkomne. Vi kan løfte i flok!
En stor tak sendes til Alberte, som har været frivillig hos os de sidste fire måneder.
Dramalærer, Bolette og fire elever fra Rødding Højskole, skulle have klovnet med os to uger i maj, men er desværre blevet forhindret i at komme pga. sygdom.
I juni måned er vi heldige at Annelise vender tilbage til Ghana for at besøge os, det glæder vi os til.
Kunne du, eller kender du nogen, som kunne have, interesse i at arbejde som frivillig hos FHTH Ghana i 2016, så se mere på vores hjemmeside, eller send os en mail.
Vores familier:
Famile nr. 1:
Mor: Sidonia Dagaar
Børn: Ernestina, Kwabena Joseph, Akosua Mary og Kwaku Emmanuel.
Ernestina boede hos os på centeret i påskeferien. Hun er meget genert, men åbnede sig denne gang mere op over for os, og fortalte bl.a. en masse fra hendes hårde barndom. Hun rejste på tværs af landet for at finde arbejde, da hun var 12 år gammel, og arbejdede for kun 1 kr. om dagen. Senere flyttede hun hen til en mand, som moderen havde fortalt var hendes far. Han behandlede hende rigtig dårligt, og hun måtte ikke gå i skole. En dag opsøgte hun selv en privatskole, som lyttede til hendes historie og lod hende gå i skole gratis. Efter 9. Klasse var hun heldig at møde hendes mor igen efter mange års adskillelse, og derigennem os. Nu går hun på gymanisiet og drømmer om en videregående uddannelse. Hun fortalte os dog, at gymnasiet hun går på nu i det nordlige Ghana ikke fungerer særlig godt, og hun ønsker derfor inderligt at flytte til en skole i Kumasi, hvor vi og hendes mor bor. Vi vil forsøge at hjælpe hende med dette efter dette semester, når det næste skoleår starter.
Sidonia har det sidste stykke tid haft det dårligt, og det er tydeligt at hun har rigtig svært ved at få tingene til at hænge sammen, nu hvor drengene ikke længe kommer på centeret. Der er ikke penge nok, sulten plager, og derudover har hun bare svært ved at kontrollere Kwaku og Kwabena.
Vi har derfor besluttet at lade dem flytte ind på centeret i en periode, ligeså snart et af centerets værelser står klar. Drengene skal så flyttes til den skole, hvor centerets børn også går og vi kan derved bedre supervise familien i hverdagen. Det er tydeligt for os, at Sidonia har brug for støtte for at kunne få hverdagen til at fungere.
Familie nr. 2:
Mor: Olivia Owusu (Yaa)
Barn: Viola Owusu (Vera)
Det går godt for Yaa i butikken, og hun har nu tre piger i lære. Vi har snakket med hende om Viola, og at det er vigtigt at hun også tager sig tid til hende, og til at hjælpe til på centeret. Det går derfor nu meget bedre og selvom hun har lange dage, så er hun glad for det hun laver, og rigtig stolt af butikken.
Vera har det godt og er blevet rigtig glad for den nye skole. Hun har mange lektier for hver dag, men hun elsker det. Vera bliver syv år d. 22 maj. Hun er en af dem, som har været med os i FHTH helt fra starten af. Se billeder fra dengang til nu, omkring hendes fødselsdag på vores facebookside.
Familie nr. 3:
Børn: Enock Akrugu og Samuel Akrugu
Enock og hele hans årgang er flyttet ind på skolen, hvor de skal bo som kostskoleelever og læse mere intenst, indtil de i juni måned starter deres afgangseksamener. Det er nyt og spændende og Enock er optimistisk mht. eksamenerne.
Samuel har det godt på kostskolen. Han rejste i ferien til det nordlige Ghana, for at besøge sin mor og den øvrige familie. Han havde en god tur, og var glad for at fortælle om det hele, da han vendte tilbage til centeret.
Familie nr. 4:
Far: Kofi Boakye
Mor: Afia Badu
Børn: Kofi Frank Boakye, Yaa Akoto, Yaw Awuah, Evans Boakye og Akwasi Adjei.
Alle børnene har det godt. Yaa holdte ferien hos farmoderen, men de andre børn var hjemme. Faderen går hjemme, da han ikke er kommet i gang med noget igen, efter at vi tog sandalerne fra ham. Han drikker stadig lige meget og har det ikke ret godt. Moderen derimod holder sammen på familien og går markederene tynde, for at sælge perler.
Evans og Akwasi er blevet mere åbne og snaksagelige når vi er på besøg.
Yaw skal i den kommende måned på hospitalet til tjek, men han har det godt, så det kommer sikkert til at gå fint. Han hader dog altid at skulle afsted, det er kedeligt og ikke særlig sjovt at skulle have taget blodprøver.
Familie nr. 5:
Mor: Christiana Serwaah
Børn: Lucy Amankwa, Stephen Amankwa, Felicia Amankwa, James Amankwa, Elizabeth Amankwa, Philippa Amankwa, Nana Emmanuel Amankwa (Kwaku).
Det kom som et stort chok for os alle. Allermest for de syv børn, da de d. 20. marts mistede deres mor, Christiana.
Christiana har i mange år lidt af en kronisk sygdom i milten. Det var ikke før vi tog hende med til lægen sidste år, at de fandt frem til at det var det hun fejlede, selvom hun mange år forinden, godt havde været klar over at der var noget galt. Hun startede medicinering, men tog stadig ikke sygdommen alvorligt, og mødte flere gange ikke op til aftalerne på hospitalet.
D. 19. marts var hun om aftenen på vej hjem i bussen, da hun pludselig begyndte at kaste blod op. Hun blev indlagt og Stephen, den ældste søn blev tilkaldt. Hun døde den nat, med Stephen ved sin side. Vi mødtes med Stephen og Christianas søskende den næste morgen på hospitalet. Vi var med dem hele dagen, da Christianas mand og hans familie blev informeret, og de Christianas seks øvrige børn fik den triste nyhed. Det var så forfærdeligt og hjerteskærende. Vi har grædt med dem utallige gange siden, og som jeg sidder her og skriver græder jeg stadig, for det er så ufattligt hårdt og uretfærdigt for de stakkels børn.
De to ældste, Lucy og Stephen ønsker at alle børnene skal blive boende i hjemmet. Det er en flot beslutning, for det er et stort ansvar at bære. Vi har lovet at hjælpe og støtte dem i hverdagen fremover, og har derfor brug for jeres hjælp til at finde yderligere faddere til hver af børnene.
Familie nr. 6:
Mor: Talata Felicia Kobina
Børn: Harrote Kobina (Bebee) og Angela Kobina
Siden juleferien har vi ikke set noget til Talata på centeret. Vi har regelmæssigt besøgt hende og Bebee, men altid var det kun Bebee som var hjemme. Bebee fortalte en dag at moderen var rejst til deres hjemby, og at hans mostre så efter ham. Vi forsøgte at kontakte Talata på telefonen, men uden held. Da hun vendte tilbage til Kumasi ringede hun, og vi forklarede hende, at hun bliver nød til at informere os, hvis hun en anden gang har planer om at rejse. I tilfælde af at noget skulle ske med Angela, så duer det ikke at vi ikke ved hvor hun er.
Da børnene gik på påskeferie, besluttede vi at Angela skulle holde lidt ferie hos moderen. Vores mål er at Angela holder en god kontakt til moderen, så de med tiden vil få opbygget et bedre forhold. Det er bare svært, når moderen ikke er særlig samarbejdsvillig, og endnu sværere er det selvfølgelig for Angela, som ser sin mor så sjældent. Angela glædede sig og fortalte stolt alle de andre børn på centeret, at hun skulle hjem til sin mor. Ligeså snart vi parkerede bilen ved moderens hus, skiftede Angela dog mening, blev ked af det og ønskede ikke at blive der. Talata sagde at hun ville komme tilbage til centeret med Angela om søndagen, og jeg forklarede Angela at hun skulle sove fire gange, og så kom hun tilbage til centeret igen. Det var en rigtig svær situation.
Om søndagen kom de ikke, og vi kørte derfor mandag morgen ud til dem for at hente Angela. Moderen havde ingen forklaring på hvorfor de ikke var kommet, og Angela stod klar til at komme med tilbage til centeret.
Bebee er næsten aldrig hjemme, han leger rundt i området. Det virker ikke til at Talata ser meget efter ham. Hun siger, at han nok skal komme hjem hvis der er problemer, eller hvis han er sulten.
Sidste semesters eksamener gik ikke ret godt for Bebee, og vi har derfor opfordret Talata til at hjælpe ham med lektierne hver dag, og at tilbringe mere tid sammen med ham i hjemmet.
Familie nr. 7:
Far: Kwabena Awuah
Mor: Mary Akomah
Børn: Stephen Akwasi Sarpong, Francis Sarkodie Awuah, Stella Owusuaa og Liane Konadu.
Moderens forretning går fortsat rigtig godt, det glæder os meget.
Moderen har flere gange givet udtryk for hvor meget nemmere hverdagen nu er blevet, efter hun er begyndt at arbejde. En ekstra inkomst har betydet at børnene nu trives langt bedre, og at der er mere overskud til at være sammen med børnene, når de kommer fra skole, børnehave og vuggestue.
Familie nr. 10:
Mor: Ama Bonsu
Børn: Vicencia Gyasi Baye, Anthony Twuniasi, Akua Bonsu og Kojo Kliti
Alle børnene har det godt og er glade for at gå i skole/børnehave. Vi har fornyligt besøgt familien med gaver fra en af børnenes sponsorer. De blev vilde af glæde. Det er altid dejligt at dele ud, og at se børnenes glædestrålende blikke.
Familie nr. 12:
Mor: Georgina Atta
Børn: Daniel Eshen, Magdalena Eshen, Habeku Eshen, Nehemiah Eshen + 4 ældre børn.
Alle børnene har det godt og kommer nu regelmæssigt i skole og børnehave. Det er lang tid siden vi har besøgt børnene i hjemmet, men vi ser dem ofte i skolerne, hvor de altid er glade for at se os.
Familie nr. 13:
Farmor: Mary Adugyamfi
Børnebørn: Joyce Adugyamfi og Erica Adugyamfi.
Erica og Joyce trives virkelig godt på kostskolen. De er blomstret op, og er altid glade og imødekommende, når vi besøger dem på skolen. Før var de tydeligvis fustreret, bekymrede og langt fra imødekommende, når vi besøgte dem i containeren, hvor de var alene og aldrig havde nok. Nu har de fået struktur på deres hverdag, maden står klar til tiden, og der er regler og retningslinier. Vi var nervøse for om de fagligt ville kunne leve op til skolens standard, men de har overrasket os med rigtig flotte eksamensresultater. Vi har rost dem til skyerne, og de er pave stolte.
Vi er normalt ikke tilhængere af kostskole før efter 9. klasse, men i denne situation har det helt tydeligt været den rigtige beslutning. Det er skønt at mærke, hvordan hjælpen hjælper.
Familie nr. 16:
Mor: Esther
Børn: David og Liane
Børnene og Esther har det godt. Liane trives godt og Esther har hende trofast med ved sundhedsplejersken en gang om måneden. Inden længe bliver Liane et år. Esther har selv været på sygesikrings kontoret, for at få registreret Liane, det er glædeligt. Hun har også fået lavet Lianes dåbsattest, men da der er mange fejl derpå (grundet at Esther ikke kan stave), har vi lovet at hjælpe hende med at få det ændret.
David har det godt og er glad for den nye børnehave. Han har altid fuld fart på, og nyder vores opmærksomhed når vi er på besøg.
Familie nr. 17:
Mor: Stargina Ama
Børn: Nana Aquah Lord, Henry Obinim, Louis Obinim og Benedict Nhyira Appiah.
Barnebarn: Kobii
De fleste gange vi har besøgt drengene har de været alene hjemme. Vi rådgiver moderen gang på gang, men det er svært hvad vi ellers kan gøre, for at få hende til at forstå, at det ikke er godt for børnene at være alene. Dregene har det heldigvis godt, passer deres skole og er glad for at gå i skole/børnehave/vuggestue.
Familie nr. 18:
Mor: Doris Apana
Børn: Benjamin Apana
Doris har i den seneste periode igen haft det svært. Hun har gode og dårlige dage, men har efter ferien ikke været stabil nok, til at starte i skole igen. Hendes medicin er endnu engang blevet ændret, og vi håber inderligt at det vil hjælpe. Det er hårdt for os, da vi hele tiden skal være på vagt. Hvis syntomerne viser sig, sørger vi for at Doris kommer ind og ligge, da hvile hjælper, men også for at skåne børnene.
Benjamin har det godt. Han er blevet glad for den nye skole, og tripper glædeligt afsted til skolebussen hver morgen. ”Goodbye, see you” siger han, og vinker lystigt. Det er skønt. Benjamin er ekstrem sensitiv, og han græder meget nemt. Når han ikke græder, er han en helt fantastisk lille chametrold.
Familie nr. 19:
Mor: Stella Antwi Asamoah
Børn: Christabel, Kingsley, Kelvin, Armstrong og Nana Aduah.
Alle børnene besøgte centeret en dag i ferien. Det var rigtig hyggeligt, de nød at se lidt TV, og at lege med alt centerets legetøj i stuen.
Da skolerne åbnede efter ferien kom Kingsley en formiddag forbi, for at bede om hjælp til at betale nogle skolebøger og ekstra lektioner. Der er nu kun en måned til at han skal skrive sine afgangseksamener. Han er optimistisk, målrettet og helt overbevist om, at det nok skal gå godt.
Moderen er startet på et engelsk kursus igennem hendes kirke. Hun synes det er rigtig spændende, og det er skønt for os at se, at hun har interesse i at lære og forståelse for, at det vil være nyttigt for hende i fremtiden.
Familie nr. 20:
Mor: Ama Francisca
Barn: Liane Amponsah
Ama går stadig hjemme og er ikke kommet i gang med arbejde eller anden læreplads. Sidste gang vi besøgte hende forklarede vi, at vi bliver nød til at se en fremgang, for at hun kan bevare sin sponsorstøtte. Ama har helt sikkert brug for både økonomisk og socialt støtte, men vi har også behov for at se, at hun formår at tage imod støtten, og at der sker fremgang.
Hun ringede dagen efter, undskylde, bad om forladelse, og bad om hjælp til at komme i gang med noget igen. Vi aftalte at holde et møde hos hende i den nærmeste fremtid, for at få helt klarlagt hvad der fremover skal ske.
Liane har det godt og har i en længere periode ikke været syg. – Det er glædeligt.
Hun er dog altid meget ked af det, når vi kører derfra, hun vil med os hjem. Den situation er altid rigtig hård at komme igennem, for vi ved at Liane og Ama ville kunne få det meget bedre på centeret.
Vi har mange gange overvejet at lade dem flytte ind på centeret, men vi er bange for at Ama ikke ville kunne passe ind, sammen med de andre beboere. Vi hjælper og støtter dem derfor så godt vi kan, i deres eget hjem.
Familie nr. 21:
Far: Thomas
Mor: Patience
Børn: Joshua og Freda (Mume).
Efter at Patience er stoppet med at arbejde på centeret, er hun begyndt at sælge æg i huset hvor de bor. Faderen, Thomas har i en periode ikke kunne arbejde, da den bil han er chauffør for har været i stykker. Det har derfor økonomisk været en hård tid for familien, men de beklager sig ikke, de glædes i stedet over hvad de har.
Børnene har det godt, de tager med glæde imod os når vi besøger dem på skolen.
Familie nr. 22:
Bedstemor: Cicilia Owusuaa
Børn: Akua Nhyira 1. og Akua Nhyira 2.
Regntiden er sat ind, og det betyder voldsomme regnskyl med kraftig vind, oftest om aftenen eller natten. Bedstemoderen og tvillingepigerne lå en sen aften og sov, da et sådant regnskyl satte ind. Med blik på taget lyder regnen ekstra voldsom, men Bedstemoderen synes alligevel der var en underlig lyd. Pludselig sank den ene væg, og væltede (heldigvis) ud på gaden. Det er et mirakel at der ikke var nogen der kom noget til, udover at de selvfølgelig alle var i chok.
De fandt ly for natten hos naboer, og bedstemoderen begyndte næste morgen at lede efter et nyt sted at bo. Hun har nu fundet et fint stort værelse i en udlejningsejendom, som er i langt bedre stand. Hendes voksne børn har betalt halvdelen af huslejen for fem år, men hun har nu bedt os om hjælp til at finde resten af pengene, da hun er bange for at blive smidt ud, hvis hun ikke snart betaler hele beløbet. Familien mangler 2000 kr. for at være sikret et ordentligt hjem de næste fem år. Hvis nogen kunne have lyst til at hjælpe, så er i meget velkomne. I kan også læse mere om hændelsen på facebooksiden, hvor der også er et billede af huset.
Tvillingepigerne har det godt og trives godt i vuggestuen. De er stadig meget generte, men leger fint med de andre børn i vuggestuen og i huset hvor de bor.
Familie nr. 23:
Far: Kingsley
Mor: Esther
Barn: Fredrick Osei
Fredrick har det rigtig godt. Han er lige fyldt to år, og selvom det kan være svært at se, så er vi alligevel stolte over hans hastige udvikling. Han er fortsat bagud, men når man tænker på hans baggrund, så er det utroligt at han er blevet så fint og velfungerende et drengebarn.
Da centerets børn har haft ferie den sidste måned, valgte vi at Fredrick skulle vente med at starte i vuggestue til efter ferien, så han er derfor endnu ikke startet.
Esther har vi ikke set på centeret den sidste måned. Hun ringede en dag for at fortælle, at hun er rejst hen for at besøge noget familie. Hun nævnte også, at hun nu planlægger at spare penge sammen, så hun kan komme i lære som frisør. Vi tvivler, men håber det bedste for hende.
Familie nr. 24:
Mor: Doreen
Mor: Dorcas
Barn: Stephanie
Doreen har været syg med udslæt over hele kroppen. Vi hjalp hende til lægen og betalte udgifterne. Hun har det nu godt igen, og passer fortsat alle hospitalsaftaler, og tager hver dag sin medicin. Der er mangel på HIV medicinen, og Doreen er derfor heldig at vi har kontakter på hospitalet, som sørger for at hun får først. Hun får dog kun til en måned af gangen, hvor hun tidligere fik til tre måneder.
Dorcas har også været syg, men tog selv på hospitalet, og fandt selv pengene til at betale for blodprøver og medicin. Det er rigtig fint. Hun sælger stadig frugt i nærområdet hvor de bor.
Stephanie har det godt og trives godt i børnehaven hvor hun går.