Til eftertanke:
I år 2000 vedtog FN nogle mål, man sammen ville stræbe efter at opfylde inden år 2015:
Målene var en verden, hvor alle mennesker skulle have adgang til rent drikkevand, medicin og lægebehandling. Alle skulle have nok at spise og alle børn skulle have adgang til skolegang. Antallet af mennesker i verden, der levede for under syv kroner om dagen, skulle halveres, det samme skulle antallet af mennesker, der led hungersnød. Sygdomme som aids og malaria skulle standses. Børnedødeligheden for børn under fem år skulle nedbringes med to tredjedele og mødre dødeligheden med tre fjerdedele.
Vi nærmer os udgangen af 15-års perioden og flere steder evalueres forløbet. Den britiske tænketank The Overseas Development Institute (Det Oversøiske Institut for Udvikling), har i den anledning udgivet en rapport. Rapporten konkluderer, at hvis fremskridtene ses i et historisk perspektiv er der sket store fremskridt. Men samtidig er rapporten kritisk. Udviklingen går ekstremt langsomt for en stor del af verdens fattige og nogle steder i verden forværres forholdene reelt for de fattigste. De der i forvejen havde det relativt godt, har fået det bedre, mens de der ikke havde det godt, for manges vedkommende ikke fået det bedre.
Rapporten peger på, at man ikke kan skabe en bestemt type udvikling, som løsningsmodel til alle problemerne. Meget afhænger nemlig af, hvordan der lokalt følges op på målene. Hurtig økonomisk vækst i et udviklingsland er ikke ensbetydende med forbedringer af et lands sundheds- og skolevæsen. Rapporten peger på, at kun i 10 ud af 33 afrikanske lande syd for Sahara vil børnene afslutte grundskolen. I disse lande har drenge fra velstillede storbyfamilier mulighed for at gennemføre en grundskoleuddannelse 65 år FØR fattige piger, der er opvokset på landet. Kun i tre af landene vil man have opnået bedre sanitære forhold for alle i 2030. I Ghana vil velstillede kvinder have adgang til professionel fødselshjælp 76 år FØR de fattigste kvinder i landet.
Problemet er, at lande med økonomisk vækst ikke spreder væksten. Som et eksempel nævnes Kenya, der har en af de 10 hurtigst voksende økonomier i Afrika. Hvis den nuværende form for fordeling af midler fortsætter i samme tempo, vil det tage fem generationer før alle kenyanere har adgang til rent vand og toiletter.
I rapporten peges der på, at selv om intentionerne er gode, er en skræddersyet, bred målsætning for udvikling ovenfra, ikke vejen frem. Man overvurderer de enkelte landes regeringer og institutionernes ressourcer til at skabe forandringer og levere de nødvendige offentlige ydelser.
Rapporten konkluderer, at vejen frem er villighed til at støtte flere og mindre lokalt definerede og ledede projekter, idet en lokal målsætning og gennemførsel af et projekt vil skabe større sandsynlighed for at opnå en positiv effekt.
Fakta er, at børne- og mødre dødeligheden er faldet markant, knap en milliard færre mennesker lever i ekstrem fattigdom og millioner af mennesker har fået adgang til rent drikkevand. Men der er langt igen. Rapporten peger på, at når der ikke mangler penge til udviklingsbistand, må man sætte større fokus på politik og institutioner. FN bør se på, hvordan udviklingsbistanden virker, ikke på hvor mange penge der bliver brugt.
(Kristeligt Dagblad 12. marts 2015: Udviklingsmål gør de fattige en bjørnetjeneste.)
I februar og marts måned har From Heart to Hand løbende fået indbetalinger af medlemskontingent. Det varmer. Og modtaget trofast sponsor støtte. Tak.
De månedlige udtrækninger i årslotteriet er foretaget og har forhåbentlig bragt glæde hos vinderne.
Vi har med glæde modtaget sparebøsser med flot indhold.
Også tak for gaver til byggeri og andre formål i Ghana.
Bestyrelsen har afholdt generalforsamling med pænt deltagerantal.
Vi har afholdt 1. kvartals medarbejdermøde.
Hjemmesiden er godt på vej og facebook opdateres, når der er tid. Facebook siden fra Lianes Bazar opdateres ugentligt.
I Lianes Bazar var der en kort overgang lidt tomt, men pludselig væltede det ind med møbler, tøj og ting. Tak til alle, der betænker butikken med lopper. Og tak til de mange kunder, der trofast kommer for at gøre en god handel. Vi kan desuden glæde os over, at byens mange turister finder vej til Lianes Bazar. Vi har gode og trofaste hjælpere i butikken, men har altid brug for ekstra hænder. Også til afhentning og aflevering af lopper.
Nyt fra Ghana.
Det er en kendsgerning, at de har alt for meget at lave i Ghana og når der sker uforudsete ting, vil det altid gå ud over noget andet. Først og fremmest har alle brugt megen tid på flytningen og efterfølgende på at komme på plads. Desuden har det taget tid at pille legepladsen ned og få den transporteret til byggepladsen. Og det tidligere center skulle også efterlades i rengjort stand.
Byggeriet skrider rigtig godt fremad, men vi er ved at være i pengenød.
Bedst som Liane troede, der blev tid til andre ting, kom budskabet om Christianas pludselige og alt for tidlige død. Det har berørt os alle, både i Ghana og i bestyrelsen. Christiana var en af foreningens første klienter og vi glædede os sammen med hende over, at hun sammen med sine syv børn i slutningen af 2013 – takket være gode sponsorer – kunne flytte i eget, nybygget hus.
Det er en stor sorg og et stort tab for børnene og Liane og Ben har trofast – næsten dagligt – besøgt dem. Børnene, der alle er meget generte, ønsker at blive samme. Alternativet er, at de ellers vil blive delt mellem forskellige familiemedlemmer, de knap nok kender. Da de altid har haft megen kontakt med FHTH Ghana, opfatter de Liane og Ben som deres nærmeste. Foreningen bakker op om børnenes ønske og vi vil derfor forsøge at yde en ekstra økonomisk indsats for at hjælpe dem. (Se vedhæftede).
Til mere eftertanke:
Bestyrelsen er af den overbevisning, at From Heart to Hand Ghana arbejder på en god og hensigtsmæssig måde. Nok støtter vi ”kun” omkring 100 personer, men vores force er, at klienterne følges indtil de kan klare sig selv. Der er mennesker, vi må opgive at hjælpe, men flertallet får mulighed for uddannelse og for efterfølgende at kunne klare sig selv og en familie. Det er vort håb, at de efterfølgende også vil satse på uddannelse til deres børn. Dermed kan effekten at foreningens arbejde sprede sig som ringe i vandet.
Referatet af ovennævnte rapport peger også på, at udbyttet af mindre projekter giver de bedste resultater. Og hos os er der ikke tale om midler fra FN, men hvad I alle bidrager med. Af hjertet tak til alle, der støtter From Heart to Hands arbejde.