D. 29/8 rejste jeg fra Aalborg lufthavn med kufferterne, visumet og mig selv klar til at rejse ud mod nye og spændene oplevelser.

Vi ankommer i Accra lufthavn kl 20:05, hvor jeg inden for de første 30 min får et stor stort indblik i den ghanesiske kultur. I lufthavnen bliver jeg spurgt et par gange, om jeg vil betale lidt ekstra for lidt gode fordele i landet, for mig som turist. Da jeg kommer ud af lufthavnen lidt halv træt, går det lige pludselig meget op for mig at penge hernede er en kamp for alle. Taxi chaufførerne river og trækker i men ikke på den fysiske måde men mere den mentale måde med øjne og mund, derfor var jeg meget glad for at have Liane og Ben med mig i lufthavnen og det kan kun anbefales til alle kommende frivillige!

 Dagen efter ankommer vi ude på centeret hvor jeg sjældent har mødt sådan en glæde for at man er kommet, og de vil bestemt vide alt om en. Min første aften står menuen på Fufu som var noget af en smags oplevelse men bestemt en af de gode. Den første uge stod den på sommerferie, hygge, leg og tilvænning for mit vedkommende, da jeg lige skulle lære alle de nye indtryk at kende. Efter den første uge begyndte skolen for børnene og dermed  begyndte arbejdet også for mig. Jeg var meget overrasket over hvordan leve vilkårene var hernede, og det var lidt svært at sluge, men derfor var det godt at jeg kunne for snakket med Liane og Ben om mine tanker og få sat lidt ord på hvad jeg tænker. En af de største øjenåbner for mig var da mig, Liane og Ben havde en samtale om en person der havde brudt en meget alvorlig regel om at blive gravid og dermed ikke kunne være i projektet længere gik det op for mig at det ikke bare er ligesom hjemme i Danmark hvor der kommer nogle andre for at hjælpe, men at dette rent faktisk virkelig gælder menneskeliv og det en den forskel vi hver dag gør her i projektet.

De efterfølgende uger har stået på alt fra rige områder til fattig, men dog nogle utrolige glade og taknemlige mennesker for det arbejde der bliver gjort for dem.

Så min oplevelse indtil videre er at befolkning fra Ghana giver dig det dobbelte tilbage af hvad du giver dem, og der skal ikke mere til end en løftede hånd og et smil når man går eller køre forbi så at du lige har gjort den persons dag meget meget bedre!

Lidt gode råd af mine erfaringer til andre skulle da helt sikkert være:

        Være bevidst om at du kommer til et udland som gæst og vise respekt overfor at du ikke kan ændre landets væremåde, men du kan derimod hjælpe den væremåde de har.

        Være bevidst om hvad du rejser ud for at opleve og hvad dine grænser er, for uanset hvor meget Liane og Ben kan presse dig og hjælpe dig kan de ikke gøre de givende situationer hvor du bliver presset for dig.

        Være bevidst om hvor dit sociale niveau er og at man skal være to for at have en samtale.

        Til sidst kan jeg kun sige til alle kommende frivillige at i skal nyde vær en oplevelse, da der ikke er mange som dette i livet.

 Til sidst kan jeg kun sige at det er en fornøjelse at arbejde under et projekt som From Heart To Hand rent faktisk gør det som de siger, ”Nemlig at gøre en forskel”.     

 De største hilsner fra Jonas Gram Drachmann hjem til bestyrelsen, kommende frivillige og generelt DK.